I våra norska Highlands

Vi befinner oss uppe i de norska högländerna, dvs. på fjellet. Efter en två veckors semistrikt skärmdetox i Sverige har vi nu inlett fas två av sommaren. Här är det inte bara totalt skärmfritt utan även rinnande-vatten-och el-fritt.

Alla har, såhär två dagar in, kommit till ro och växlat ned till ettans växel. Det är tyst, väldigt tyst, här. Med undantag för fårbjällror och några avlägsna kors råmande. Men flugor och myggor surrar runt och mjukar upp tystnadens kanter något.

En stekande hetta från ovan överraskar oss ständigt med sin skoningslösa intensitet. Stugan som ironiskt nog ser ut som en bastu invändigt är dock sval som en jordkällare. Och ska man koka vatten eller skära morötter härinne så får man nästan ha pannlampa, för det är nästan lika mörkt som i en jordkällare också.

Vi tillverkar ett kubbspel. Snart ska jag snida till Drottningen till spelplanens centrum.

Någon vecka in är vi i rytm med naturen utanför och faktiskt helt i synk med alla de vardagliga sysslor som ett ganska enkelt boende innebär.

Utan rinnande vatten i stugan badar/duschar vi i en ganska så närliggande bäck. Den är kall, klar och magisk. Med små vattenfall och dammar, gnistrande strömmar och blanka stenar. Den får barnen att leka i total harmoni och den får vuxna att tindra av belåtenhet. Det finns en risk att Näcken håller till där misstänker jag dock, för den trolska kraft den har haft på oss i dessa två veckor är på gränsen till övernaturlig.

Det är otroligt hur en batterilös mobil, hur ett vattenfritt kök, en enkel gasspis och stearinljus som enda ljuskälla kan uppfattas som en underbar lyx. Vi är befriade från distraktioner. Fantastiskt. Och det var vi som befriade oss själva. Nu kan vi sätta oss ned och inventera tankar. Vi kan genom stillheten se klarare och på morgonen med akvarellfärger, penslar, kaffe och utsikt kan vi återigen lära oss att Vara lite mer, och göra lite mindre.

Ta ett djupt andetag.

Om inlägget

Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: