Skärmabstinens

Vi har startat ett skärmförbud för våra barn. Med ett undantag. Trettio minuter om dagen är okej. (Förutom på veckans filmkväll, så jag antar att det totalt sett är två undantag till regeln då).

Dag ett var en mycket förvirrande tid för dem, och speciellt Marley, som är van vid att smyga sig upp före väckarklockan ringer 06.00 och zappa runt på Netflix. Hela första morgonen var det tjat, och uttråkad såg han sig vilset om efter saker att hitta på. Jag vill verkligen göra det helt klart här att det råder ingen kreativitets- eller fantasibrist bland dessa två barn. Det vi upplevde här var nog lika delar vilsenhet och abstinensbesvär. Båda två muckade dock intensivt med varandra i vacuumet som uppstått.

Tjuvholmen har tagit på sig sina vårsmycken. Och flätat sitt hår.

Men nej. Jag var bestämd på min punkt. Regeln var numera skriven i sten och det fanns inget som kunde rubba min beslutsamhet. Minerna var surare än S*, och jag undrade hur långt ned stämningen kunde sjunka. Så helt plötsligt började något magiskt hända. Bråket nådde ett uppehåll, och ett inspirerat, framviskat planläggande tog dess plats. Solen bröt fram och en frisk bris svepte in i vår tillvaro, och när de sista regndropparna glittrade i solen fick jag syn på det. Där, i det bibliska ljuset från ovan, där satt de bredvid varandra med varsin bok vid köksbordet. Jag upprepar; Varsin Bok. De letade efter detaljer i bilderna, förklarade fenomen för varandra och utstrålade en total harmoni. De var glada, men ack, inte så glad som jag.

Böckerna. Dessa stackars individer som ständigt hamnar i skuggan av iPads, Apple TV och Nintendos. De var nu helt plötsligt i strålkastarljuset och aldrig har jag sett dem så lyckliga.

Än en gång totalt irrelevant och helt utan sammanhang till texten. Men lite arkitektur kan ju aldrig skada, det har jag alltid sagt.

Dag två var nästan lika förvirrande. Men något liknande hände efter inte alltför lång tid. De byggde kojor i soffan och hade på detta vis än en gång lyckats skapa fred och harmoni. Så nu är det bestämt. It Is ON. Skärmarna ska de bli avskärmade från, Fru Nintendo spelar vi Mario Kart på TILLSAMMANS och tvn är till för kvalitetsfilmer (eller filmer av lägre kvalitet, som Ghostbusters 2 och Boss Baby).

Jag vill dock inflika att enda anledningen till att jag har möjlighet att skriva detta är för att jag tillfälligt brutit regeln och låtit dem se på Barbie Dolphin Magic på Netflix. Det var för helvete enda sättet att få lite lugn och ro. Så okej; på lediga dagar, med båda barnen hemma, DÅ är det okej med 2 timmar framför tvn. Det är det tredje undantaget.

* S. Det är namnet på en mycket hyllad typ av godis. Oerhört populär i Hallägras kiosk, till vänster om receptionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: