Ge mig en svårknäckt nöt

Det är nu det börjar. Det där som legat och sovit inom en börjar långsamt sträcka på sig. Den del av själen som likt tomtens renar drivs av Ernst har nu härmed vaknat.

I år har jag hittills försökt fånga det där svårfångade i julstämningen. Det abstrakta och eteriska. Ni vet den där känslan av att försöka stå stadigt på botten när man badar i ett väldigt vågigt och strömt hav. SÅ är det att försöka behålla siktet på den där fina, lite lätt minimalistiska julen med någon sorts själ i, mitt i en omgivning som drivs på hårt av konsumtion.

Tips nummer ett från mig för att göra detta är helt enkelt att hålla sig undan butiker nästan till 100%. Shopping är inte längre någon fritidssyssla och jag undviker det så långt det är möjligt. Fokusera på typ allt annat än julklappshandel är mitt tips 1,1.

Det blir alltså ingen ny högtidsoutfit kan jag säga dig. Det bör man tydligen ha, om man ska tro alla annonser och reklamkampanjer inom konfektionssektorn. Nej, jag inspireras härmed av den norska bunadtraditionen och håller mig till en och samma beklädnad som två tidigare år. En stormönstrad catsuit i lätt 70-talsstil. Detta ska jag hålla hårt på i alla år tills min dräkt strålar lika mycket jul som tomtens velourkavaj gör. Bläddra lite i garderoben så hittar du säkert något du kan återanvända du också.

Tips nr två är att vara med på klassiskt juliga aktiviteter. Säg inte automatiskt nej när du får en inbjudan. Säg ja, och var där före alla andra. Prioritera denna typen av evenemang. Ta varje tillfälle att hänga med folk i atmosfärer som är så till den milda grad förjulade att du måste duscha efteråt för att inte självantända av julgasen.

Nr tre. Skriv rim på alla julklappar. Inga patetiska skitrim. De ska vara i limerickform och de ska fanimig ta alla med storm. Sikta högt. Passar inte detta format kan du med fördel även prova den japanska varianten Tanka eller om du är en sann minimalist, Haiku. Det finns en meditativ glimt i det att tvinga sig till kreativitet har jag märkt. Julen är helt enkelt ett utmärkt tillfälle att få skapa all den poesin du säkerligen drömt om hela året att få hänge dig till.

Älggryta och kokekaffe på Medeltidsjulmarknaden. Steiner style.

Tips fyra. Se julfilmer. The Family Stone, Home Alone 1 & 2 samt Grinchen. Men tvinga inte dig själv att vara uppe för sent. Så tips 4,1 blir gå och lägg dig i tid. Och då menar jag såpass tidigt att du kan ligga i sängen och fundera på dagen som gått utan att somna direkt. Det är något man gjorde när man var liten eller hur? Tvingades i säng för tidigt. Först låg man där och surade lite kanske, men det höll aldrig i sig speciellt länge. Det fanns ju så sjukt mycket att tänka på. Men nu är du vuxen och då måste du tvinga dig själv att inte sitt uppe och stirra på alla dessa skärmar som behöver stirras på. Det väcker lite av den känslan man hade som barn nämligen. Att ligga där i mörkret och processa och sortera tankarna, och ha lite småtråkigt. Faktum är att det är ett av mina starkaste och kraftigaste tips för att få julkänslan att infinna sig. Det att skapa de där omständigheterna i vardagen som får vårt inre barn att ta rodret lite. Och när det gäller julen då är vi troligtvis alla överens om att det är barnen som vet hur the shit is done.

Pepparkaksbak. Kl 09.00 och inte en minut senare.

Om inlägget

Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: