Vad som finns däremellan. 

Det var någon som sa att när man dör så är det sällan man ångrar sakerna man gjorde. Det man ångrar är allt man inte gjorde. Risker man inte tagit och projekt man aldrig fullföljt. Eller ens börjat på. Jag har alltid haft lite problem med detta visdomsord. Eller iallafall haft svårt att få in det i ett modernt sammanhang. Och iallafall när det gäller hur görandet höjs till skyarna och dyrkas som en gud. Såklart finns det samtidigt mycket visdom i att följa sina drömmar realisera planer. Men jag vill fokusera på den andra delen av det och slå ett slag för att stanna upp och sluta göra så jäkla mycket hela tiden. 

Jag får ofta intryck av att det är så många aktiviteter i folks vardag att det knappt längre finns plats för det där… ingentinget. Den sortens ingenting som syns i form av en tom ruta i kalendern. Eller en timma på eftermiddagen då tiden plötsligt tycks stå still. Hade man haft en moraklocka så är det då man hört den. Det tunga, rytmiska tickandet som signalerar att allt stannat upp för ett litet tag. Våra liv kretsar kring att göra, men vad jag tycker saknas är det där att bara vara. Man måste kanske inte alltid prestera, producera och leverera. 

De testar hur nära de kan stå utan att jag börjar tjata.

Folk som alltid ska göra allt måste sakna de där minuterna som kan vara värda guld när de blir en gåva till någon annan. Låt mig förklara. Gör plats i schemat och banta ner aktiviteterna du tror eller tycker att du borde göra, och använd istället den frigjorda tiden som en bufferttid. En icke-öronmärkt bonustid helt enkelt. Den kan läggas på det där lilla extra samtalet med en annan förälder på skolan, och att lyssna på deras historia. Och att verkligen lyssna då, utan att i tankarna vandra hemåt och börja på kvällsmaten, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Eller att känna hur klockan bränner på handleden och gör allt för att du ska titta hur du ligger till tidsmässigt. Föräldern du gav lite av din tid till kanske hade en skitdag men helt plötsligt känt sig uppmärksammad och ett hekto lättare om hjärtat. Kanske. Eller inte. Vem vet. Bonustiden kan kanske läggas på en omväg hem från dagis via en sällan besökt lekplats. Eller vad fasen som helst egentligen, bara det inte är något inplanerat skit.

 

På åkern. Efter att ha utforskat ett mystiskt vattenhål.

Om det är NÅGOT jag vet så är det att folk som varje dag springer mellan punkt A, B och C, missar fenomenalt många chanser att däremellan bara följa med och se vart dagen leder. Njut av att du slipper styra upp alla dagar alla veckor. Kanske ni ser en katt ute på er promenad? Bra. Följ efter den. Nu är det en katt som visar vart dagen leder. Känn hur produktivt det känns. Inte överhuvudtaget produktivt, kan jag säga dig. Men om man ser sina barn som en barometer för hur produktivt och meningsfullt något är så kan man slappna av lite mer. Du kanske tänker att det är slöseri med tid att sitta i gräset och vänta på dem när de balanserar på samma stock femtontusen gånger i rad? Men om du avläser barnbarometern så ser du att himlen är molnfri. Seriöst, har de skitkul så bara njut av lugnet säger jag. Och nej, jag anser inte att du är en dålig förälder om du sitter och Väntar På Att De Ska Leka Färdigt. (Man måste inte frenetiskt delta i leken och pedagogiskt försöka lära dem allt man vet under tiden.) Men sitt förhelvete inte och scrolla på facebook för då ligger du på gränsen.

Jag tror att man som regel planerar sin tid i ett tajt schema för att känna att man har någon som helst kontroll över läget. Vi har kanske kommit till insikt med att det inte går att kontrollera allt i livet, men med tiden, där ska vi visa vem som är boss. Den ska vi minsann styra upp och kontrollera skiten ur. För att kompensera. Liksom. 

Jag försöker ofta ifrågasätta den här känslan av att ha versus att inte ha kontroll. Ännu har jag inte blivit helt på det klara med om den bara är en illusion. Men det lutar starkt mot det. 

 

Om inlägget

Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: