Icebreaker

Övergången från tidig höst till mellanhöst är nära. Den skandinaviska monsunsäsongen har nu startat. Men det lättar nog snart. Erfarenheten säger att det borde bli uppehåll om ungefär 36 dagar och 36 nätter.

Vi vuxna har ett konstigt förhållande till regn känner jag. Någonstans i tonåren börjar man tycka att hög luftfuktighet är pain in the ass. Som barn är man ju mer än entusiastisk över Dåligt Väder. Men sedan, ungefär i den åldern då tjejer börjar med mascara och att platta håret, ja då har helt plötsligt vädret blivit ens fiende. Dessutom tål vuxenskor som regel vatten sämre än barnskor. Och om det NÅGOT vuxna inte gillar så är det blöta strumpor. Vår inställning till naturens element kommer någonstans ifrån, och den är nog mer skapad av omgivningen än den är medfödd.

Tänk bara på att en av universallösningarna för att bryta isen i frusna konversationer ju är: ”Vilket skitväder vi har idag, va?” eller liknande fras av samma natur. (Förutsatt att det regnar ute då.) Vi bara MÅSTE kommentera det, och gärna med en negativ twist. Vi kan helt enkelt inte inte göra det! Detta defaultläge vi har anammat är en av de största orsakerna till att folk ogillar regn anser jag. Tänk om alla vuxna, låt säga kollegor emellan på jobbet, medvetet började prata som de gör till barn när de ser att det öser ned ute. ”Wow! Kolla va? Så härligt med regn! Det blir kul! Den feta pölen där ute ska jag hoppa i sedan…”. En sådan värld hade varit ganska trevlig, om du frågar mig. Det hade nog tagit några år att få med alla på den vågen dock.

Runt denna tiden på året är drömscenariot för många att krypa upp i en stor fåtölj, framför en sprakande brasa, med en kopp ångande varmt te och en god bok. Det låter bra va? Det är en fet kliché och du kan nog egentligen bara glömma det. Alltså, för att vara helt ärlig så tror jag att denna romanmysardröm blir nedprioriterad av 80% av befolkningen i 80% av fallen. Skjuten till sidan så till den milda grad att den för de flesta av oss aldrig upphör att bara förbli en dröm. Man har ju alltid ett val eller hur? Kanske är det så att det för många tillochmed blivit ett aktivt val att behålla drömmen av mysläsande intakt och inte förstöra den med en verklighet där man faktiskt blir uttråkad efter två sidor varje gång man ger det en chans.

Det kan ju kännas stressande att ha böckerna där i bokhyllan också. De står där och stirrar på dig när du sitter i soffan och scrollar i Netflixmenyn. Du ser dem i ögonvrån och känner deras irriterade blickar i nacken. Och när du slutligen landar på en romcom med Ryan Reynolds ser de alla nedlåtande på dig, suckar och frågar med lätt höjda ögonbryn: ”Really?” 

Sedan vänder de sig bort och återgår till sina djupa filosofiska konversationer med varandra. Fast för att vara ärlig så pratar nog böckerna i min hylla bara om kärlek och romantik, snygga män, övernaturligheter, sex och lite milt inbäddad feminism.
 

Krim suger. 

Man inser inte när exakt i vardagen som den där luckan för att läsa faktiskt uppstår, kanske just för att det var så länge sedan man gjorde det sist. Den portalen till en annan värld som öppnas någon gång under dagen passerar nog för många obemärkt, troligtvis för att vi redan kastat oss efter iPhonen så fort vi känt av den där lilla stillheten i schemat. För att skapa det där suget efter att läsa krävs det ofta också att man redan är inne i en bok. Alltså, att man redan börjat på den och bara ska fortsätta där man slutade. Men har du inte läst på några månader så har du verkligen höjt tröskeln upp till midjehöjd för att öppna en bok. Då måste man först stå och välja ut ett passande litet oeuvre. Och sedan, tjugo minuter senare måste man visa tålamod och hålla ut en ganska bra bit in i boken för att fastna i storyn. Ungefär som när man ser en ny serie på tv. Man måste ge den minst två avsnitt för att kunna ha en åsikt om den. För pilotavsnitt är inte speciellt representativa och ofta ganska röriga. Så nu kommer jag vidare till min andra punkt. Eller tredje. Kanske fjärde, vem vet. Hur som helst, det är det alla önskar sig när de scrollar runt på Netflix. Nämligen en lista över tips på sevärda serier! Inte dåligt, säger jag. Inte dåligt alls. Här kommer den.

  Plus en bonuslista över serier som kan verka bra men som du bara kan strunta i:

  • Crashing •Life in Pieces •Chewing Gum •Orange is the New Black •Girl Boss •Borderline •Wet Hot American Summer •Californication •Mad Men 

  (Observera att jag inte nämnt vissa självklara serier i lista 1. Dvs. Game of Thrones (HBO), Suits, Modern Family…)

  Nu märker du kanske att jag ratat ämnet böcker och läsning till fördel för Netflix. Och det insåg jag bara precis nu själv egentligen… Hur som helst. Vi pratar inte mer om det tycker jag. 

  Hur blev det nu med nyårslöftena? De man ska avge efter sommaren alltså. I vintras så hade jag några löften, eller mål för året kan vi kalla det. Ett av dem var att lära mig sången Bistro Fada av Stephane Wrembel på gitarr. För de som inte vet vilken den är så föreslår jag att den lyssnas på via Spotify. Men det är helt enkelt den melodi som återkommer genom hela filmen Midnight in Paris. Ni vet den av Woody Allen? Jag har siktat jäkligt högt med det löftet känner jag. Men i våras kom jag iallafall en solid minut in i sången, men då spelad i extrem slowmotion. Till mitt försvar så måste jag nämna att den går helt sinnessjukt snabbt när han Stephane spelar den. Funderar dock på att utöka mina nyårsmål med följande: Skaffa körkort, börja träna regelbundet, börja göra sådana vietnamesiska vårrullar varje vecka samt lära mig Kung Fu. 

   

  Du kan med fördel tänka på Johnny Depp i Chocolat när du försöker dig på låten. Du vet, när han sitter där på bryggan vid flodbåten.

  Jaha. Nu blev det faktiskt sol. Då går vi väl ut då. Skönt att äntligen slippa det där jäkla skitvädret…

  Om inlägget

  Uncategorized

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: