Nomakeup

Nu är vi tillbaka i mänsklighetens vagga, the mother ship. Staden som vargen aldrig blåste på. Halmstad. När det närmar sig landning så ser jag ut över landskapet. Glittrande sjöar, fyrkantiga åkrar och mörkgröna skogar. Jag måste erkänna att Skandinaviens gröna yta verkligen skänker ett lugn som det där kanariska ökenlandskapet aldrig kan komma i närheten av. Iallafall inte för en som mig som är uppvuxen bland träd och grönska. Det känns liksom betryggande att ett land klarar av att bevattna sig själv. 

Ek- och bokskogen bakom huset heter verkligen duga.

Nu har vi redan, efter bara två dagar i landet, hunnit med att baka tre pajer och delta i en släktpicknick på gammelmoster Gunvors gräsmatta. Oerhört, ja nästan oförskämt trevligt var det. Mitt bidrag till buffén, den indiska pajen, togs emot med stående ovationer efter en inledande Slow Clap från okänd källa*. Väldigt intressant att träffa släktingar man inte riktigt visste att man hade. 

Ytterligare en aktivitet: Tuppkramning.

Halmstad. Det är ingen stor stad det här. Det ska gudarna veta. Man har allt inom ett stenkast och går man utom kastet så är man i dikeskanten till en veteåker. Något jag lagt märke till mer och mer de senaste åren är hur otroligt mycket makeup kvinnor har på sig här. I våras när jag senast var här så såg jag något intressant. Vad som ganska tydligt var tre generationer av kvinnor passerade mig på en gågata. Dvs. en tonåring på stan med sin mamma och mormor, och det fantastiska var att de alla visade sig ha exakt samma hudnyans. Exakt! Det såg ut som om alla tre råkat gå in i samma nymålade orangea plank. Detta ansåg jag vara ett tydligt bevis på att den här trenden har sprängt generationsgränserna och nu även infiltrerat ålderdomshemmen. 

Det måste för övrigt vara otroligt påfrestande att alltid behöva måla på sig en sådan mask. Speciellt om sommaren! Tar man solkräm utanpå all foundation sedan? Doppar man huvudet om man badar? Och, går det att torka ansiktet efteråt isåfall? Vem i hela friden gör man det här för? För sig själv eller andra? Är det så att män gillar kvinnor bättre på detta vis eller är det bara ett sorts Kejsarens Nya Kläder-scenario? Ack. Så många frågor, så många frågor… 

Jag såg Alicia Keys på The Tonight Show. Mycket uppfriskande! Hon såg ju helt normal ut. Som en faktisk, äkta, livs levande människa. För alla som inte vet det så är hon väldigt duktig på att inte alltid sminka sig. 

Så, i ren inspiration skippade jag mascara i en hel vecka. Pga. Alicia Keys och allt. Men ja, sedan började jag med det igen. Men that’s neither here nor there. Väldigt skönt känns det dock att ifrågasätta VARFÖR man på morgonen målar sig lite här och där i ansiktet, känner sig mycket bättre och finare, och går ut. Och sedan när man kommer hem; det första man gör är att gå direkt till badrummet och tvätta av sig skiten. (För att unvika generande missförstånd: ”skiten”, i det här fallet, innebär alltså sminket på huvudets framsida). Det hela känns värt att ifrågasättas, helt enkelt. 

Tänk att vara man. #nomakeup, hela tiden. 

Så idag går jag utan mask. Inget smink, ingen fasad. Iallafall delvis, för lipgloss och concealer behövs. Och lite rouge. Och den pennan som man har på ögonbrynen. 
*Detta var inte sant. Alltså, detta hände egentligen aldrig. 

Om inlägget

Uncategorized

2 kommentarer

Lägg till →

  1. Hej Lina! Tycker det är väldigt roligt att läsa dina inlägg😁Du är så duktig 👍Kram Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: